Telur Pindang



Kepada yang tidak mengenali telur pindang...Telur pidang  merupakan masakan tradisional yang terkenal terutamaan di negeri Johor. Ia merupakan telur yang direbus dalam air herba selama beberapa hari.

Telur pidang dikatakan thaan sehingga dua minggu atau lebih. dengan itu, ia merupakan bekalan perjalanan pedagang pada masa dahulu.
Telur pindang direbus dengan pelbagai jenis herba yang memberikan rasa dan warna yang unik. Jenis herba yang digunakan biasanya berbeza menurut pakar yang menyediakannya, bagaimanapun bahan yang digunakan adalah daun pokok Manggis, daun senduduk, daun jambu batu, halia, galanga ("galingale"), kulit kayu manis, bunga lawang, clove, "cardamom" dan serai.
Daun pokok Manggis, daun senduduk, daun jambu batu digunakan bagi memberikan warna gelap pada telur.

Pada masa ini, telur pindang biasa boleh didapati pada hari perkahwinan, iaitu dijadikan sebagai bunga telur untuk diberikan kepada para tetamu. Kami mengambil kesempatan kepada pembaca yang ingin menempah telur pindang untuk majlis perkahwinan boleh berbuat demikian. 
Langkah2 untuk menempah telur pindang ialah :-
1. Hubungi kami : Iza : 019-3990476
                          Farhah : 011-015626674
                          Azura: 017-6409757
                                                                                                
2.kami akan membalas email anda, dan sekaligus mendapatkan anda.
cara begini adalah mudah , untuk mengelakkan dari orang yang tidak bertanggungjawab.

RM 1.50 SEBIJI (100 - 300 biji) RM 1.00 SEBIJI (301 - 500 biji) Penghantaran Percuma 25 KM dari tempat kami. 

No comments:

Post a Comment